Home

Hol és hogyan kezdjünk el blogolni?

26 augusztus 2008 Nincs hozzászólás

Ha blogolásra adjuk a fejünket, akkor érdemes előtte megfontolni, hogy hol tegyük mindezt, mert valószínűleg sok energiánk fog rámenni, tehát az eszközök és a környezet sem mindegy. Többféle szempontot érdemes figyelembe venni.

Először is azt kell eldöntenünk, hogy saját blogot csinálunk, vagy csatlakozunk egy blogrendszerhez. Mit is jelent mindez? Első ránézésre talán csak annyit, hogy mi lesz a blogunk neve, milyen címen érhető el. Az én blogom példáját követve a következő lehetőségeim voltak (most tekintsünk el attól, hogy le vannak-e regisztrálva ezek a címek, ez csak egy példa):

– http://www.678.hu
– http://678.blogspot.com
– http://678.wordpress.com
– http://678.blog.hu

Ha az első esetet választom, akkor nekem kell megvennem a domaint (www.678.hu) és fizetnem kell a tárhelyért. Mindennek az éves költsége kb 10-15eFt. Viszont így legalább tényleg az enyém, jobban is mutat, komolyabbnak tűnök vele. Tudok csinálni magamnak egy hamarjanos kukac 678.hu e-mail címet is, ami megint jobban néz ki, és egyébként meg (kis túlzással persze) azt csinálok rajta, amit én akarok. A későbbiekben akár el is adhatom, és ha szerencsém van, még jó pénzt is kaphatok érte.

A második, harmadik és negyedik esetben csatlakozom egy blogrendszerhez. A Blogspot, vagy másik nevén Blogger a Google tulajdonában levő blogrendszer (a látogatottságunk miatt ez egy fontos tényező lehet), a WordPress egy másik nemzetözi blogrendszer (technikailag talán a legjobb), a Blog.hu pedig egy magyar rendszer, ami az Index-szel is szoros kapcsolatban van. Ha jó a blogom, akár ki is kerülhet az Index főoldalára egy-egy bejegyzésem, óriási forgalmat generálva ezzel.

Viszont néhány szabályt be kell tartani, és még így is lehetséges, hogy valami oknál fogva kitiltanak a blogrendszerről. És akkor az addigi munkám kárba veszett.

Ezeket az érveket, ellenérveket figyelembe véve döntöttem a saját domain mellett. Egyébként a 678.hu-t WordPress motor hajtja, tehát nem szakadtam el teljesen a nagy rendszerektől. Végül is, miért ne használnám a kiforrott technikát.Hasonló témájú bejegyzések

 • Miért a WordPress?
 • Hogyan kell bejegyzést létrehozni WordPressben?
 • Írd meg a véleményed!

  Írd le a véleményed! Feliratkozhatsz a hozzászólások RSS csatornájára is.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

  This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.