Home

Hírlevél vs. RSS

15 szeptember 2008 Nincs hozzászólás

Azért blogolunk, hogy másokkal megosszuk gondolatainkat. És hát az a legjobb olvasó, aki már olvasott tőlünk valamit korábban, és tetszett neki. Arra azért ne számítsunk, hogy valaki naponta beüti a blogunk url-jét, tehát, ha azt szeretnénk, hogy visszataláljon, segítenünk kell egy kicsit neki.

Milyen eszközöket használhatunk erre?

1. Hírlevél
2. RSS

Hírlevél feliratkozást mindenki látott már szerintem. Add meg a neved és e-mail címed és küldjük a hírlevelet. Gyakran kombinált hírlevelek készülnek. A hírlevél igazából csak egy értesítő, hogy felkerült a weblapra (a mi esetünkben blogra) valami értékes tartalom. A hírlevélben csak néhány mondat van és egy link, amire ha rákattint az olvasó, máris a weblapunkon (blogunkon) találja magát.

De mindezt tudja az RSS is, csak még viszonylag kevesen használják. És nem kell hírlevelet küldözgetni, mert minden teljesen automatikus. De két dolog azért kell hozzá. Az egyik, hogy az olvasónk használjon valamilyen RSS olvasót (legalább egy Firefox böngészőt), a másik, hogy segítsünk neki egy subscribe gombbal. Mondjuk olyannal, mint amilyet a blogom jobb felső sarkában látsz a fejléc alatt.

Van egy kevert megoldás is. Léteznek olyan szolgáltatások, amelyre, ha feliratkozik az olvasóm, akkor a blogom RSS feedjeit küldi el neki emailen naponta. Hát ez már majdnem hírlevél. A Google tulajdonában levő Feedburner ajánl ilyet például, de a WordPress widgetek között is találni hasonlót.

Viszont ha van egy hírlevéllistád, akkor a lista a tiéd és akár blogbejegyzés nélkül is használhatod hírlevélküldésre és akár más weboldalad kampányára is. Szerintem most még a határ hírlevélfelőli oldalán vagyunk. Ha marketingre és értékesítésre akarod használni a blogodat, akkor hírlevélküldő rendszer nélkül még nehéz.  De hogy ez meddig marad így, az csak attól függ, hogy mi magyarok milyen gyorsan reagálunk az ilyen újdonságokra, mint az RSS olvasó. Viszont készülni még nem késő rá.

Írd meg a véleményed!

Írd le a véleményed! Feliratkozhatsz a hozzászólások RSS csatornájára is.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.